Természetvédelmi Programok a Föngyöskertben


Erdei iskolás programok

A Föngyöskert egész évben fogad erdei iskolás csoportokat tananyaghoz kapcsolódó természetvédelmi foglalkozások megtartására. 


Madárbarát Kert – aktív természetvédelmi programok

Erdei iskolaVállalkozásunk a népi gyógyászat kultúrtörténeti ismereteinek átadásán túl az egykori legelő természeti értékeinek védelmével ill. élőhelyfejlesztéssel is aktívan foglalkozik.

A Gyógynövényparkban vegyszermentes természetközeli parkfenntartás folyik, bemutatott növényeink betegségekkel szembeni ellenállóságuk révén többnyire vegyszeres növényvédelmet nem igényelnek, esetenként is csak biológiai gazdálkodásban engedélyezett szereket használunk szükség esetén. Így nyílik lehetőségünk a természetközeli állapot fenntartására, s emellett a terület élővilágának gazdagítására.

A Föngyöskert állatvilága gazdag és változatos, mely a vadvirágos tájban páratlan élményt nyújthat az idelátogató kicsik és nagyok számára. Vegyszermentes környezetben gazdag a terület rovar és madárvilága. Bemutató Tavunk – az amúgy igen száraz környezetű tájban – mennyei itatóhelye a legkülönfélébb madaraknak, nagyszámban lepkéknek, fecskéknek és gyurgyalagoknak. Még a falu gólyája is a Parkba jár inni. A bokrosok dalos énekesmadarak csicsergésétől zengenek. A fűszálak között gyíkok sütkéreznek, a tavacskák partján és a tavi rózsák levelein békák süttetik hasukat. A molnárkák vízfelszíni futkározása, a nagytestű csíborok vizi bukfencei érdekes látványt nyújtanak. Ősszel vadludak és darvak légi vonulási útvonala a Föngyöskert, bokrok ősszel bogyóikkal számos énekesmadarat csalogatnak a kertbe. És még számtalan érdekes természeti pillanat, amit az idelátogató a kilenc pihenőhelyen megfigyelhet…

Élőhelyfejlesztési és a jobb bemutathatóság céljából 24+7 madárfészkelő odút helyeztünk ki a terület odúlakó madarai számára, három különböző típusban. Télen egy dúcetető és egy önetető segíti az itthon maradó téli madaraink téli táplálkozását. Csatlakoztunk az MME madárbarát Kert mozgalmához. Szakvezetés mellett madárbarát bemutató tanösvénytábla is segíti a helyben megfigyelhető madárfajok beazonosítását.

Mindezen természetvédelmi eszközök segítségével természetvédelmi terepi oktatási programok vezetését is vállaljuk előzetes bejelentkezés után. Oktatási programjaink (ld. Kalendárium és egyedi igények felvétele mellett) e témakörben kettősek:

  • Természetvédelmi Jeles Napokhoz és az Év fáihoz, madaraihoz kapcsolódnak
  • Az évszakhoz és a gyermekek életkorához igazodó programok, gyakran aktív cselekvési programmal

Áraink

Árainkról bővebben a nyitva tartás és erdei iskolás programok menüpontban tájékozódhat.