Látnivalók Vértesacsán


Részletes információ a Föngyöskert Gyógyító Völgy Népi Gyógyászati Tanösvényén kérhető itt. Aktuális programjainkat keresse honlapunkon; egyedi igények szerinti programlehetőségekről kérje árajánlatunkat! Belépőjegy árak a Nyitva tartás menüpontban olvashatóak.
 

FÖNGYÖSKERTI PROGRAMKÍNÁLÓ

“Ispotály” - Népi gyógyászati napok
Az Évkör több kitüntetett napján egész napos programot szervezünk, melyek népi gyógyítóink ősi tudását kívánják bemutatni és tovább hagyományozni. Színes programjaink családias jellegűek, egyszerre nyújtanak élményt a család minden tagjának.


“Mezei oskola / mezei kisdedóvó”
Az esztendő folyamán folyamatosan fogadjuk erdei iskolás és erdei óvodás programokra a gyermekeket és nevelőiket - Csanika Gyógynövényismereti Erdei Iskolánkban. A tananyagoz kapcsolódva, a gyermekek életkorához, és az Évkörhöz igazított foglalkozások gyógynövényismereti és népi gyógyászati ismeretekkel egészülnek ki, interaktív, játékos bemutatási formában.

Hétboldogasszony Zarándoklat
Egykori pálosok lakta útvonalon vezet keresztül Hétboldogasszony Zarándokutunk, melyet a pálos barátok emlékére és szellemiségükben hívtunk életre. A 9 km-es túra alatt terepi gyógynövényismeretre és gyógynövénygyűjtésre is lehetőség nyílik.

“ Mesterségem címere ”
Szerepjátékon keresztül bepillantást adunk a népi gyógyítók varázslatos világába. E program részeként gyógyító hatású népi játékok és népdal tanulásra is lehetőség nyílik. Önállóan vagy szakvezetés részeként gyermekes családok, iskolák, óvodák részére ajánljuk.

Népi Gyógyászati Erdei Tornapálya® (épülőben)
Az országban elsőként létesül a Föngyöskertben a magyar népi gyógyászati ismeretekre épülő 15 állomásos erdei tornapálya. Egykori népi játékaink is megjelennek itt, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt megtalálhatják örömüket.

Gyógyító Táltos Csikóink
A Föngyöskertben élő lovak sokrétű kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az érdeklődők számára. Külön lehet időpontot egyeztetni az alábbi programtípusokra: lóismereti foglalkozás, gyógynövényismereti lovas túra háton-bakon-hintón a Föngyöskertben, esküvői élmények lovashintóval.

“Vitézi hétpróba” 
Ismerkedés a baranta magyar harcművészettel: íjászat, hajítófegyverek, szablya/kard/lándzsa vívás, botforgatás, népi birkózás, küzdőjátékok, rovásírás.

Túra-bicóval a tanösvényen 
A kerékpáros sport szerelmeseit a Népi Gyógyászati Tanösvény kétkeréken történő felfedezésére és kerékpár pályára csalogatjuk kertünkbe. A főbejáratnál Herbike® mini-szervíz és pihenőhely szolgálja az ide látogató kerékpározókat, motorosokat.

Pusztabuszos gyógytúrák
Traktor vontatású 20 férőhelyes pusztabuszos szakvezetett gyógynövény túrákra várjuk kedves vendégeinket. A pusztabusszal megismerhetjük a Föngyöskert és környéke gyógynövény és állatvilágát, Vértesacsa környékének kultúrtörténeti értékeit.

“Erdőkóstoló”
Egy képzeletbeli időutazás során interaktív módon kalauzoljuk el látogatóinkat azon korokba, melyekben megismerhető volt még erdők-mezők adta ízek gyógyító hatása. A programon kóstolt növények az évkörhöz igazodnak - mikor mi terem.

“Haj a túró, tejföl; döglött kutya kelj föl”®
Az Etyektej és az Ödön-majori gyógynövényes legelőn élő tehenek támogatásával lehetőség nyílik a Föngyöskertben sajtkóstolásra és vajköpülési interaktív programon való részvételre. Az ismeretátadáson túl személyes részvétellel és “fejési” lehetőséggel színesítjük a programot, mely gyermeknek s felnőttnek egyaránt nyújt örömteli pillanatokat. Sajtkészítési bemutatóra az Etyeki Sajtútállomáson várjuk az érdeklődőket.


Sajtútállomás Vértesacsán

A Váli-völgy lankái otthont adnak azoknak a gazdálkodóknak, sajtkészítőknek, akik nap, mint nap korán kelnek, kecskét, tehenet, juhot fejnek - és sajtot készítenek. Ők adják a Völgy Vidék Sajtút nyitott sajtos portáit, általuk ismerhetjük meg a térség sajtjait, bepillantást nyerhetünk mindennapjaikba. Mi is csatlakoztunk hozzájuk, és az Acsai Öreg-hegy felújításra kerülő présházában hagyományos módon sajtot készítünk, vajat köpülünk. Hamarosan megnyíló programunkra várjuk Önöket szeretettel.

Már működő Sajtút Állomásunkra várjuk Önöket szeretettel.
A gasztrosétányon egy felújított sváb présházban hagyományos módon készítünk sajtot, mellyel vendégeinket várjuk Csütörtöktől-Vasárnapig 12.00-18.00 óráig. Etyek Ödön-majorban több mint ezer tejelő Holstein fríz tehén egy csoportja gyógyfüves legelőn legel, melyből készülnek az EtyekTej kézműves tejtermékei, köztük a gomolya és az érlelt félkemény, kemény sajtok. Látogasson el hozzánk! 

Etyeki Sajút állomás, 2091 Etyek, Újhegyi-dűlő.
Kapcsolat +36 30 303 7824
www.etyekisajtutallomas.hu
facebook: Etyeki Sajútállomás

EGYÉB TÉRSÉGI AJÁNLOTT PROGRAMOK:

  • Alcsúti Arborétum és Ökológiai Oktatóközpont
  • Etyek Ödönmajor – boci simogatás, gyógynövényes legelő munstra, sajtkészítési bemutatók
  • Vértesacsán a pálos barátok nyomában - egykori pálos templom – ingyenes templom látogatás tárlatvezetéssel, egyeztetés: Megyimórecz Géza templomgondnok úrral (tel: 22/702-158)
  • Vértesacsa -  Sváb tájház megtekintése - egyeztetés: Blaumann Helga (tel: 30/329-9417)
  • Vál-völgyi kisvasút
  • Felcsút, tájház- előzetes bejelentkezés után látogatható. Hantosné Amler Ágnes Tel.: +36/70-450-8702, +36/70-450-8708
  • Tabajd – Mezítlábas Park