Látnivalók Vértesacsán


Részletes információ a Föngyöskert Népi Gyógyászati Tanösvényén kérhető itt. Aktuális programjainkat keresse honlapunkon; egyedi igények szerinti programlehetőségekről kérje árajánlatunkat! Belépőjegy árak a Nyitva tartás menüpontban olvashatóak.
 

FÖNGYÖSKERTI PROGRAMKÍNÁLÓ

Hétboldogasszony Zarándoklat
Egykori pálosok lakta útvonalon vezet keresztül Hétboldogasszony Zarándokutunk, melyet a pálos barátok emlékére és szellemiségükben hívtunk életre. A 9 km-es túra alatt terepi gyógynövényismeretre és gyógynövénygyűjtésre is lehetőség nyílik.

 
Népi Gyógyászati Erdei Tornapálya® (épülőben)
Az országban elsőként létesül a Föngyöskertben a magyar népi gyógyászati ismeretekre épülő 15 állomásos erdei tornapálya. Egykori népi játékaink is megjelennek itt, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt megtalálhatják örömüket.

 
Túra-bicóval a tanösvényen 
A kerékpáros sport szerelmeseit a Népi Gyógyászati Tanösvény kétkeréken történő felfedezésére és kerékpár pályára csalogatjuk kertünkbe. A főbejáratnál Herbike® mini-szervíz és pihenőhely szolgálja az ide látogató kerékpározókat, motorosokat.

 

Sajtútállomás Vértesacsán
A Váli-völgy lankái otthont adnak azoknak a gazdálkodóknak, sajtkészítőknek, akik nap, mint nap korán kelnek, kecskét, tehenet, juhot fejnek - és sajtot készítenek. Ők adják a Völgy Vidék Sajtút nyitott sajtos portáit, általuk ismerhetjük meg a térség sajtjait, bepillantást nyerhetünk mindennapjaikba. Mi is csatlakoztunk hozzájuk, és az Acsai Öreg-hegy felújításra kerülő présházában hagyományos módon sajtot készítünk, vajat köpülünk. Hamarosan megnyíló programunkra várjuk Önöket szeretettel.

Már működő Sajtút Állomásunkra várjuk Önöket szeretettel.
A gasztrosétányon egy felújított sváb présházban hagyományos módon készítünk sajtot, mellyel vendégeinket várjuk Csütörtöktől-Vasárnapig 12.00-18.00 óráig. Etyek Ödön-majorban több mint ezer tejelő Holstein fríz tehén egy csoportja gyógyfüves legelőn legel, melyből készülnek az EtyekTej kézműves tejtermékei, köztük a gomolya és az érlelt félkemény, kemény sajtok. Látogasson el hozzánk! 

Etyeki Sajút állomás, 2091 Etyek, Újhegyi-dűlő.
Kapcsolat +36 30 303 7824
www.etyekisajtutallomas.hu
facebook: Etyeki Sajútállomás

EGYÉB TÉRSÉGI AJÁNLOTT PROGRAMOK:

  • Alcsúti Arborétum és Ökológiai Oktatóközpont
  • Etyek Ödönmajor – boci simogatás, gyógynövényes legelő munstra, sajtkészítési bemutatók
  • Vértesacsán a pálos barátok nyomában - egykori pálos templom – ingyenes templom látogatás tárlatvezetéssel, egyeztetés: Megyimórecz Géza templomgondnok úrral (tel: 22/702-158)
  • Vértesacsa -  Sváb tájház megtekintése - egyeztetés: Blaumann Helga (tel: 30/329-9417)
  • Vál-völgyi kisvasút
  • Felcsút, tájház- előzetes bejelentkezés után látogatható. Hantosné Amler Ágnes Tel.: +36/70-450-8702, +36/70-450-8708
  • Tabajd – Mezítlábas Park